Zabíjačka v Přívratu

Pro někoho asi trochu morbidní, ale určitě zážitek doslova “jako prase“

Ahoj kamarádi, jak výletíte? Zima se nám už po desátý vrátila, tudíž opět z podpostele vytáhnu teplý oblečení, který jsem tam už uklidil. 🙂  V práci se nic podstatnýho neděje, což je asi dobře, vše klape jak má.

IMG_8034.JPG

Dnešní výlet je opravdu zcela speciální. Pro někoho asi trochu morbidní, ale určitě zážitek doslova “jako prase“. 🙂 Partička mých kamarádů se rozhodla uspořádat si pravou staročeskou zabíjačku. Objednala si na celý víkend menší statek, řezníka a jeho pomocníka a samozřejmě i čuníka. Najeli jsme v pátek po práci a těšili se na sobotní a nedělní hody. V plánu ještě bylo, že každý bude v nějakém jakoby dobovém kostýmu, ale to nějak neklaplo. Jediný kdo to dodržel, byl kámoš Milan s přítelkyní Luckou a ti jsou taky zvěčnění v mém videu. Po páteční noci by se asi do kostýmu moc lidí ani nedokázalo obléci. 😀

!!!! VIDEO ZDE !!!!

Řezník s pomocníkem přijeli v sobotu ráno na domluvenou 8 hodinu. Půlka statku ani nedokázala vstát a tak ti co mohli, šli připravovat nezbytné. Dovezla se polní kuchyně, pak nějaký ohřívač vody (posléze jsem se dozvěděl, že se tomu říká brutar), necky, dřevo, hadice….no a samozřejmě pro jistotu ještě jeden velký sud piva. Menší pokec. První kolo slivovice, druhý kolo slivovice a šlo se na věc.

IMG_8035.JPG

Čuník to měl velmi rychle za sebou. Pan řezník byl velký profík. Vše mu šlo perfektně od ruky. Jen se smál, že jinde mu lidi pomáhají, ale tady je mu jasný, že bude rád, když se nikomu nic nestane :-D. Netrvalo dlouho a čuník už visel na hákách a začal se porcovat. Když se vyndali střeva, tak největší pařič včerejšího večera přišel a zahlásil – „ Tý jo, jitrnice jsou už hotový…to byla teda ale rychlost!“ A šel to oznámit zbytku statku, že je prakticky po zabíjačce…:-) . Bylo prosím kolem 10 ráno. Hned jsme mu to vysvětlili, tak byl rád, že celou zabíjačku tedy neprospal.

IMG_8039.JPG

Po naporcování se šlo maso rychle zpracovávat. V kamnech se začal vařil guláš, jinde se to připravovalo na výrobu jitrnic, rolád, řízků atd atd. Mistr řezník se ani nedivil, že místní partičce 2x vyhasl oheň v polní kuchyni a brutaru, jen kroutil hlavou, že tohle ještě neviděl a soustředil se na svoj práci. Když si ho někam pozvou na zabíjačku, bývá práce hotova kolem 2 odpoledne…tady byly 4 a nevypadalo to, že by se mělo končit. 🙂

IMG_8040.JPG

Vše bylo samozřejmě prokládáno náprstky slivovice, kterou sem každý dovezl a tvrdil, že on má tu nejlepší. Každý, kdo se zapojil do této neoficiální soutěže, velmi rychle zapomněl hodnocení předposledního vzorku, takže vítěze jsme neurčili. Možná za rok.

IMG_8041.JPG

Jako poslední se dělala prdelačka. Jakmile se dovařila, na mistrovi řezníkovi byla znát úleva, že to má za sebou a může si sednout a trochu vydechnout. Ve společenské místnosti to začalo opět ožívat a scházet se na hostinu a pokračování páteční noci. Já jel radši domu, měl jsem toho už taky dost, ale těším se na příští rok, že si to zopakujeme.

Více fotek zde na mém instagramu

IMG_8042.JPG

Mějte se fajn

Honza

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s